wimvanrijk@casema.nl

 

                                            (click - here - for English translation)

      

                                 SYSTEEM

De weduwnaars worden half april gekoppeld en na vijf dagen broeden worden de eieren weggehaald en vanaf 1 mei vangt het weduwschap aan. Ze worden op maandag naar 20 km. gebracht en gaan gezamelijk los, twee dagen daarna op woensdag, weer 20 km. en dan één voor één los, op donderdag naar 50km. weer één voor één los en vrijdag gezamelijk naar de vereniging en dit word dan Peronne (270 km.) Dus alles opleren in één week, ook de jaarlingen (alleen late, omdat ik pas na het seizoen voor mijzelf kweek). Deze late jaarlingen zijn de hele winter, overdag, altijd buiten, weer of geen weer, sneeuw, mist, regen of storm. Hierdoor worden ze enorm hok vast en selecteren ze zich zelf en met dit harde systeem raak je maar een enkele kwijt. In het voorjaar zonder ze maar één keer zelf weggebracht te hebben, worden ze met de oude duiven opgeleerd, in één week en met de vereniging direkt op Peronne (270 km. ). Dit is de laatste vlucht in de vereniging met één nacht mand, daarna met twee nachten mand, iedere week mee. De ene helft van de jaarlingen krijgt Bordeaux Z.L.U. ochtend lossing en de andere helft de laatste middaglossing, Bordeaux / Bergerac. Met dit systeem heb ik bijna geen verliezen met de jaarlingen en zomers in het vlieg seizoen, geen last van jonge duiven. Wie schreef ook alweer dat late jongen dom zijn? Ook heb ik zo geen last van coli of ramp vluchten met de jonge duiven. De jaarlingen, die niet in het weduwnaars hok geplaatst kunnen worden, vliegen als 'Pater',  maar wel dezelfde vluchten als de jaarlingen op het wedunaars hok en ze doen niet voor elkaar onder. Selecteren gebeurd het hele jaar door, maar de grote selectie als ze twee jaar oud zijn.

                                    Medisch

Het klinkt afgezaagd, maar buiten de verplichte enting, helemaal niets en dit vanaf 2005 (7 jaar) In de jaren hiervoor heb ik ook meegedaan met al die z.g. medicijnen in het water en over het voer. Door een hersenbloeding van mijn vrouw, heb ik 6 jaar niet echt met de duiven kunnen spelen, zo af en toe een vluchtje om de moed erin te houden. In die tijd, toen ik toch niet meer kon vliegen, heb ik de medicijnen voor mijn vliegduiven vaarwel gezegd, maar dan ook radicaal. De eerste jaren heeft me dat  duiven gekost, maar die overbleven waren gezond. Wil niet zeggen dat ze ook hard vlogen, maar door zeer strenge selectie van de mand, pluk ik daar nu de vruchten van. De eerste twee jaar werden ze steeds door dokter Vandersande (België) op aanraden van Piet de Vogel, bacteriologisch onderzocht en met natuur producten hebben we toen weerstand opgebouwd, het derde jaar ben ik ook hiermee gestopt en nu krijgen ze nog alleen 'Vior' (Biff) een zuur product op kruiden basis van dezelfde dokter. Het GEEL heb ik hierdoor al zes jaar niet meer op mijn hokken. Ik stuur wel 2 of 3x per jaar de mest op en tot nog toe ook niets op het andere vlak. Maar bij de jongen ook geen coli of natte ogen, een vuil neusje komt hier ook wel eens voor, maar echt niet lang, want dan gaan ze eruit. De selectie is enorm streng en het zal er ook wel mee te maken hebben, dat ik niet met de jonge duiven vluchten meedoet en ze zo niet in aanraking komen met andere duiven.

MET DE KWEKERS IS HET EEN ANDER VERHAAL, hier komen steeds vreemde duiven bij en ben ik wel verplicht zo af en toe een dokter te raadplegen. AL OVERDRIJF ik hier ook niet, maar ik doe hier wel, tegen mijn zin, meer medisch aan. Duiven die bijgehaald zijn en een kapitaal gekost hebben en van mijn neef zijn, kan ik niet zomaar kappen, al is het wel menig keer gebeurt.

Als u het bovenstaande leest, denkt u vast, zo simpel kan het tegenwoordig toch niet meer. Daar ben ik ook achter gekomen, de duiven waren kern gezond, maar kop vliegen en het recupureren, daar zat ik mee. Ik hield het op een klein hok niet vol, al die middag - en ochtend lossingen, ik kreeg ze niet op tijd klaar (vorm) voor een volgende vlucht. Toen overgeschakeld op alleen de Z.L.U. vluchten, maar voor Perpignan, als laatste vlucht, had ik nooit duiven, alles was twee keer of meer meegeweest en ik zag aan mijn duiven, dat het niet meer ging, dat kleine beetje extra was er niet meer.

In een reportage van Fons van Ophuizen in de 'DUIF' las ik dat hij het wel  voor elkaar kreeg, met de natuur producten (voedingsupplementen) van Dr. Brockamp. Om het te proberen, heb ik hier een paar duiven voor uitgezocht o.a. 'RONALD'. Tot mijn verbazing was het verschil enorm tussen de ene en de andere ploeg.

'RONALD' werd direct 1e ASDUIF van C.C. Leiden afd. 5   Z.L.U.   vluchten in 2008 en 'HIDDE' speelde de 1e op Narbonne (foto's op mijn site) Eerst dacht ik nog aan toeval, maar in 2009 hebben al mijn duiven de natuur producten van Dr. Brockamp gekregen en werd ik met voorsprong 1e Kampioen van C.C. Leiden Afd. 5   Z.L.U. vluchten en weer de 1e ASDUIF, nu met 'WILLEM', maar hij werd ook 2e ASDUIF van Afdeling 5  Zuid - Holland en 2e Asduif van Noord- en Zuid-Holland en 1e ASDUIF van de Fondclub 'DE GLAZEN STAD' en in 2010 heb ik weer de 1e ASDUIF van de 'GLAZEN STAD', nu met de 'PERPIGNAN'. Keizer Generaal in het N.I.C. te Woerden en hier ook de 1e ASDUIF. In 2011 weer KEIZER KAMPIOEN in het N.I.C. Woerden en 1e Asduif met 'THUNDER' tevens werd hij 1e Asduif in C.C.Leiden en 3e Asduif in De 'GLAZENSTAD' (lees verder onder de foto's)

                                                     (click on the Photo for a Pedigree)

 

   

                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het recupureren, waar ik een week over deed, was nu in een dag voor elkaar, de vorm straalde van de duiven af en ik had moeite met de dicipline. Perpignan was geen probleem meer, ik kon ze, bewijzen van spreken, allemaal inkorven. Ik wil hier niet alles gaan uitleggen, maar er is een boekje over deze producten en hun uitleg.(zie de site van Dr. Brockamp)

                               Voer systeem

Hier kan ik kort over zijn, ik volg het systeem van BEYERS, wel iets aangepast, met wat eigen inbreng. Van echt volle bak ben ik afgestapt en ook het hele seizoen zwaar Fondvoer, geef ik niet meer. Nu heb ik hooguit 2 zakken zwaar Fondvoer (Fond-Olympic) voor zeven  Z.L.U. vluchten op 28 weduwnaars. Voor de Fondvluchten en tussen de Fondvluchten, Premium VANDENABEELE, plantaardig eiwit arm voer (bonen mijden i.v.b. verzuring van de spieren en de duur van het verteren). Acht dagen voor een fondvlucht, begin ik dit V.D.A.B. voer aan te mengen met Fond-Olympic en de laatste 5 dagen alleen Fond Olympic. Daarbij snoepzaad en 'Super Energie' dit  de laatste 3 à 4 dagen, in een portje apart. Pinda's geef ik nooit, door een slechte ervaring. Bij thuiskomst twee voerbeurten met energie rijk voer en hier overeen  A.P.F. (dierlijk hoogwaardig eiwit) van BROCKAMP  daarna direkt weer V.D.A.B. En voor en na de vluchten de producten van  Brockamp. Gebaseerd op herstellen, ontsmetten en weer opbouwen. Maar wil je dit uitgebreid lezen, kijk dan eens op  de site van Dr. Brockamp en helemaal interessant is de link   van voer deskundige Wim Muller

                                  Kweken

Dit is mijn grootste hobby, hier ben ik altijd mee bezig, hele computer programma's, meer dan 15000 stambomen staan erin. Ik pluis en zoek alles uit, op reportage, weet ik soms meer van de duiven dan de eigenaar zelf. Doe alles om aan een goede duif te komen, die bij mijn stam past, maar ik verkeer in de luxe, dat ik op veel goede hokken een reportage moet maken en daar  weleens een goede duif mee terug naar huis neem. Samen met mijn neef Max van Rijk reizen we wat af, om aan goede duiven te komen, er gaan soms maanden studie aan vooraf en vaak kleunen we nog mis. Op papier lijkt het allemaal zo mooi, maar de praktijk is wel wat anders. Veertig jaar geleden met de WANROY'S begonnen en het is nog de basis van mijn huidige stam duiven, alleen vind nu nog maar eens de goede, ik denk dat HANS KNETSCH uit Katwijk nog de enige is die er NATIONAAL al jaren mee aan de kop vliegt en ik mag me gelukkig prijzen dat ik vaak bij hem op bezoek moet voor een reportage en bijna nooit zonder een nieuwe aanwinst weg kom.

De Wanroy's van Hans Knetsch, Katwijk, presteren met harde westen wind, om aan de kust de eerste te spelen, ze zijn er 's-avonds of 's-morgens vroeg, kruisen fantastisch, 'MAARTEN' 1e Nat. en 2e Internat., zit nu bij Batenburg-vd. Merwe, die kweekte er een jonge duivin uit, die direkt een 1e Nat.Cahors speelde in 2011. 'JOPIE' 3x de eerste en 2 jaar zeer vroeg op Nat. Marseille, met een harde Westen-Wind enz. enz. dit zijn nog echt presterende Wanroy's. En bij Hans zelf is toch ook het fanatieke er een beetje af op zijn 77e jaar. Zijn duiven doen het gewoon zelf, zonder enige poespas. Bij hem kan ik uren over de Wanroy's praten, Hans heeft een fotografisch geheugen en heeft geen computer nodig. Mensen met een zak vol geld stuurt hij met niets weg en kom je met niets en het klikt, ga je met de beste weg.

Op dit moment zijn we bezig met het kruisen van duiven van Luc van Coppenolle,(B) Florizoone / Coutteau duiven, (kijk eens op de site van LUC) die de speed er wat meer moet inbrengen voor onze overnachters, het gaat alsmaar  sneller en het komt steeds meer voor, dat de duiven dezelfde dag thuis zijn.

De kweek methode bij ons is al jaren, kruisen met onze inteelt duiven, selecteren, terug kweken, selecteren, onderling koppelen, selecteren en dan weer de beste op het oorspronkelijke koppel terug kweken, weer kruisen en dan weer van voren af aan. Hierbij passen we een ontzettende  strenge selectie toe en merken de laatste 3 jaar dat het vruchten gaat afwerpen.

Heeft u vragen, stuur een mail en ik zal mijn best doen om u zo spoedig mogelijk te antwoorden.

Wim van Rijk

 

 

                                                      
              Keizer Kampioen  2010 en 2011  
              N.I.C.  Woerden  Z.L.U. vluchten                     

 

                           KEIZER KAMPIOEN  2011 

 /2